ד"ר קרן אמבר – 1978-2014
אשת אשכולות – אקולוגית ומדענית מובילה בתחום חקר התנהגות בעלי חיים בטבע בכובעה האחד, ובכובעה השני פעילה מרכזית והיו"ר לשעבר של האגודה למדע בדיוני ולפנטסיה. אישיותה המיוחדת, החזקה והאנרגטית התמזגה להפליא עם הצד החולמני שבה. אישה בעלת יכולת ליצור עולמות דמיוניים ואף לחיות בהם ולהיות אדם נפלא, שליו, שמח ואוהב. קרן תמיד ידעה לתת לכל המשוחח אתה ושוהה בקרבתה את התחושה שהוא הדבר החשוב ביותר שנברא וכי העולם הוא שלו ובשבילו. על קרן שרו תמיד סוג של שקט ושל שלווה פנימית. אבל היו לה גם ניצוץ תמידי בעיניים ושפה בהירה, החיבור שלה לאנשים היה טבעי, ולכן הם נמשכו אליה. בילוי הזמן עם קרן תמיד נשא בחובו איזו היכרות עם בעל חיים חדש.
מסלול הלימודים שבחרה הוביל אותה לרומן ארוך שנים עם המדבר. היא החלה את לימודי התואר הראשון באוניברסיטת בן גוריון בשנת 1996, שנה בה העולם נפגע באסון האקולוגי מהחמורים בתולדותיו – הפיצוץ בכור האטומי בצ'רנוביל, ומיד המשיכה לתואר השני. על רקע ריבוי האסונות האקולוגיים כתוצאה מזיהומי נפט, יצאה לחקור ולגלות שיטות להשבחת אדמה שזוהמה בנפט גולמי. T"The role of indigenous bacterial and fungal soil
"populations in the biodegradation of crude oil in a desert soil"
קרן הוזמנה לייצג את ישראל בכנס אקולוגי בינלאומי בפראג.

אקולוגית בטבע
למרות התרומה העצומה של המחקר לסביבה, קרן לא ראתה עצמה "אקולוגית של מעבדות", לכן חזרה למכון לחקר המדבר ע"ש יעקב בלאושטיין בשדה בוקר, ללימודי תואר מסטר חדש, הפעם בהדרכתו של פרופ' ברט קוטלר. המחקר עסק הפעם בהתנהגות נטרפים ודרכי הישרדותם בטבע. בהמשך לדוקטורט בחרה קרן לחקור את הנושא מזווית הפוכה דווקא – את התנהגותם של הטורפים. בזכות המחקר היא הוכרה כמומחית בתחומה ואף נשלחה כנציגת ישראל לכנס בינלאומי שהתקיים בבלפסט, בירת צפון אירלנד. המחקר האחרון של ד"ר קרן אמבר היה פרי של שיתוף פעולה בין אוניברסיטת בן גוריון בנגב לבין אוניברסיטת יבסקולה (Jyväskylä) שבפינלנד ואוניברסיטת לונד (Lund) שבשבדיה. נושא המחקר הוא יישום תורת המשחקים בחקר התנהגות בעלי חיים בטבע.
תוצאותיו היו אמורות להיות מוצגות על ידיה בכנס אקולוגי גדול בפינלנד, Fear, Individuals and Populations, שבוע אחרי יום הולדתה ה-37. קרן, כאמור, הקדישה את חייה למחקר, בשבוע האחרון לאיסוף הנתונים, היא נדבקה בווירוס PUMALA המועבר ע"י הנברנים אותם חקרה, גופה לא עמד בעומס והיא נפטרה תוך מספר ימים. בפברואר 2015 התקיים לכבודה ולזכרה כנס רב משתתפים בתחנת המחקר ביבסקולה.
ד"ר קרן אמבר, אוהבת החיים והעולם, ידעה להביא את עצמה למקומות היפים והנעימים ביותר עלי אדמות. היא קנתה את עולמה בלבבות האנשים ובקלות אספה סביבה חברים ומכרים בשפע.
איזונים
קרן האמינה כי הטבע בנוי על איזון, יכולתו של העולם לשמור על האיזונים חיוני לקיומו. קרן גרסה שהתפתחותו של האדם גופנית, טכנולוגית ושכלית, גרם להפרת האיזון הטבעי בזה שהוא הפך לטורף על, התרבה מעבר לכושר הנשיאה של הסביבה, צריכתו וניצולו של הטבע יצא מפורפורציה ובכך גרם להכחדה של מינים, דחיקת בתי הגידול ואפשרות ההישרדות שלהם. כמו כן, היכולות הטכנולוגים שפיתח האדם אפשרו תקשורת סלקטיבית עם הסובב אותו, הבחירה שמבצעים חלק מהאוכלוסייה היא לתקשר רק עם הדומים להם כיוון שהתלות והערבות ההדדית שהתחייב בעבר לצורך השרדות הפכה למיותרת. כעת בני האדם ממדרים את מי ומה שהם לא זקוקים לו, וכך קרה שאוכלוסיות מסויימות בחברה הפכו ללא מקובלות, דחויות ואף מופלות. בעוד שלמראית עין הפכו האנשים לרגישים, הם איבדו את היכולת להרגיש אמפטיה לחלש או לאחר.
קרן האמינה בבני האדם וביכולת שלה להפוך את המצב. על פי דרכה, הקירבה לבעלי החיים, מחקר ולמידה ועידוד השיח היא הדרך להחזיר את הגלגל אחורה מבלי לאבד את היתרונות שבקידמה.